Der er som sagt ikke noget der hedder dårligt vejr, kun dårlig påklædning, derfor er der udstyr til alle årstiderne. Du kan sagtens stå på dit SUP board hele året, der er ikke noget så lækkert som en tur på paddleboard en klar efterårsdag, hvor man ser naturen skifte farve og man mærker varmen i kroppen og kinderne. Vi står selv på paddleboard hele året – faktisk er det kun is på vandet der kan holde os væk.

Har du brug for tips og tricks til dit vinter udstyr så kontakt os endelig – vi har mange års erfaring i vinter SUP, og har prøvet alle vores varer på egen krop…

 

Denne guide tager udgangspunkt i vinter udstyr til SUP, til danske forhold, så du også kan komme på vandet når vejret skifter. Guiden indeholder gode råd, beskrivelser og tekniske egenskaber på det essentielle vinterudstyr som våddragter, neopren sko, neopren hætter og neopren handsker.

Vi er alle forskellige, så når du skal vælge dit SUP udstyr til efteråret og vinteren, er der forskellige scenarier der kan spille ind som vandtemperatur, vinden (læs chillfaktor), erfaringen, stil og hvor varm du generelt er. Nogle kan fx nøjes med en efterårs våddragt på 3mm langt hen i efteråret, hvor andre skal have 4/5mm og sågar thermo våddsko, handsker og neoprenhue på.   

 

Våddragt til efterår og vinter:

Modsat windsurfere og kitesurfere, er langt de fleste SUP´ere sjældent i vandet, men man skal stadig klæde sig på efter forholdene. Jo koldere temperaturer, jo tykkere skal din vintervåddragt være. En efterårsvåddragt er – alt efter lining (foring) imellem 3-5mm med en delt foring. En vintervåddragt til SUP er typisk 4-5mm med fuld lining.  

 

Tekniske egenskaber for en vinter våddragt:

En våddragt til de kolde perioder er typisk mere tekniske forarbejdet, end en våddragt man benytter i sommerperioden hvor vandet er varmere. En vinter våddragt kan indeholde flere elementer som ”Chest zipper”, ”Thermo lining” (for), ”Glued stitching og tape”, ”Mesh skin paneller”, ”Stress point tape” og ”Sealed cuffs” – det kan lyde som en vild jungle at bevæge sig ind i, men hvert lille element forbedrer våddragten og har en vigtig funktion. Nedenfor har vi forsøgt at forklare de tekniske egenskaber.

 

Hvilken type er du:

Det spiller i den grad ind hvilken type SUP´er du er, om du er til social SUP´ing eller til fart og performance. Bevæger du dig mere, og har pulsen og varmen oppe, behøver du en tyndere våddragt end hvis du er mindre aktiv.

Er du en SUP´er i roligt tempo, som måske ønsker at nyde naturen i socialt selskab, og evt din medbragte varme the eller kaffe, så har du behov for en tykkere dragt på 4-5mm med mere termo lining – evt fuld lining.

Er du en aggressiv paddler der skal hurtigst muligt fra A til B, som har pulsen højt oppe og hurtigt får det varmt, kan du evt nøjes med en tyndere våddragt på 3-4mm uden eller med delvis termo lining (for)

 

Erfaringen:

Erfaringen spiller selvfølgelig ind, selvom man flytter sit niveau hurtigt på et paddleboard, skal man ikke undervurdere års erfaring. Er du mindre erfaren, men vil gerne på vandet udenfor sommerperioden, så kan du evt finde SUP grupper på de sociale medier. Mange lokale grupper tager på samlet tur, her er ofte nogle erfarne man kan lære af.

Vil du gerne blive en bedre paddler, og kunne begå dig på vandet hele året rundt, så tjek vores kursus kalender hvor vi både har events for nybegyndere og øvede. Vi udlejer også vinter våddragter og andet udstyr.

 

Vandtemperatur:

Når vandtemperaturen falder, stiger risikoen for nedkølig, du bør altid have respekt for vandtemperaturen og tag dine forholdsregler. Paddler du om efteråret og vinteren hvor vandet er koldere, så husk at paddle kystnært og på lavere vand, det er mere behageligt at kunne nå bunden på 60-80cm dybt vand, og også lettere at komme op på dit paddleboard igen. Sup´er du derimod ude midt på fjorden hvor du risikerer at få hele kroppen under vand, så bliver du hurtigere nedkølet, med en gennemkold krop kan der være langt ind til kysten. Skal du krydse fjorde eller søer, så find det korteste og hurtigste punkt, evt tjek strømretningen på en app. (evt app´en ”Sejl sikkert”)

Fortæl også gerne dine nærmeste hvor og hvornår du sætter dit board i vandet, samt hvornår du forventer at være tilbage. Tag din tlf med på vandet i et vandtæt tlf cover eller en drybag.

 

Vinden - chillfaktor:

Chillfaktor, kuldeindeks eller afkølingsindeks er et udtryk for vindens afkøling af kroppen. Lavere temperaturer, kombineret med vind, får altså temperaturen til at føles koldere end den er, og kroppen skal bruge mere energi på at holde sig varm. (se tabel nederst)

Husk på at der ved kyster oftest er mere vind end inde i landet, tjek derfor altid vejrudsigten på det tidspunkt du forventer at gå på vandet, samt de næste timer du forventer at være på vandet. I Danmark kommer vinden oftest fra vest (30-40%) vælg derfor evt østvendte kyster hvor i kan ligge mere i læ for vinden. (evt app´en ”Windy”)

 

Chest zipper:

Man går i våddragten via en lynlås på tværs af brystet. En våddragter med chest zipper er oftest lavet af bedre og mere fleksibelt neopren, det gør at våddragten sidder bedre til – specielt omkring halsen - og er mere strækbar i brug. Da en lynlås ikke er vandtæt, og en våddragt med chest zipper har en markant mindre lynlås monteret længere oppe på våddragten, trænger der mindre vand ind i en våddragt med chest zipper. En chest zip våddragt er også mere fleksibel end en våddragt med back zipper, da lynlåsen ikke er strækbar.

 

Thermo lining (for):

Thermo lining er enkelt og simpelt en ekstra foring på indersiden af våddragten. Thermo liningen sidder på neoprenen ind mod kroppens hud, og giver varme og absorberer kroppens sved. Hvert Brand har sin type af lining og i flere varianter og i flere varme intervaller. Thermo lining i en vintervåddragt kan både være i hele dragten, og på udsatte steder som bryst og ryg. Rip Curl´s Flashbomb vinter våddragter – med Flash Lining, er I øvrigt de hurtigst tørende våddragter på markedet.

 

Mesh skin paneller:

Blødt panel der typisk sidder på bryst/mave og ryg, særligt materiale der absorberer solens stråler, reducerer wind chill, så du holder dig varmere.

 

Glued blindstitched / tape:

Glued blindstiching bruges på de steder hvor neoprenen skal syes sammen, her bruger man en særlig teknik hvor man både limer og syr, som – udover at være blødt og behageligt for huden – reducerer vandet at trænge igennem syningerne. Monterer man en særlig tape ovenpå syningerne, bliver syningerne helt vandtætte.

 

Sealed cuffs:

Afsluttende membran fx ved handled og ankler, her “lukker” man neoprenen så vandet ikke trænger ind. De forseglede afslutninger hjælper også våddragten til at ikke at ”kravle” op.

 

Stress point tape:

En våddragt er syet sammen af flere stykker neopren, skal gerne være fuld fleksibel og holde år efter år. For at give våddragten ekstra styrke, monterer man en stærk tape på særlige "stress punkter" hvor dragten er ekstra udsat,

 

Våddragt med hætte:

Størstedelen af kroppens varme forsvinder ud af hovedet, en våddragt med hætte er derfor med til at holde på kroppens varme. Neopren huer kan også købes løse, det giver dig mere fleksibilitet i brug.

 

Neopren vådsko:

 

Fryser man fødderne, ja så fryser man resten af kroppen, derfor er vinter neopren sko lige så vigtige som din våddragt. Vinter neopren sko er tykkere, højere i skaftet og oftest med varm lining. Vinter vådsko og også limede og tapede på indersiden, så mindst muligt vand trænger ind. Rip Curl laver nogle af de mest fleksible, letteste, varmeste og ikke mindst hurtigst tørrende neopren sko på markedet, deres Flasbomb serie er outstanding og udsolgt år efter år.

 

Neopren handsker:

 

Et sæt gode neopren handsker er stærkt undervurderet i de kolde måneder. Ud over at temperaturen er kold, så bliver udstyret også koldt – særligt din SUP paddle. Med et par neopren handsker er det lettere og mere behageligt at holde ved din paddle. De fleste neopren handsker har et lag ”Grip” – en slags skrid gummi i håndfladen – så du har et ekstra godt greb i din paddle og den ikke glider. Neopren handsker til SUP findes i flere forskellige modeller, både 5-finger og 3-finger luffe.

Neopren handsker findes som våddragter i flere tykkelser, helt fra 2mm og op til 5mm – med og uden lining.

 

Neopren hætte:

 

Som nævnt i emnet ”Våddragt med hætte”, forsvinder størstedelen af kroppens varme ud gennem hovedet. Med en neopren hætte holder du på varmen i kroppen. Neopren huerne fås med flere forskellige hals længder, og i flere tykkelser – med og uden lining.

 

Vinter poncho:

 

Dit eget lille omklædningsrum, hvor du varmt kan klæde om til/fra våddragt. En vinter poncho er knæ-lang og med for i hele jakken så du forbliver varm. Samtidig er den både vind og vandtæt - en vinter pncho er et ægte must for dig der bruger tid på og ved vandet...

 

Og husk – en godkendt svømmevest når du bevæger dig ud på vandet…

 

Chill faktor tabel:

10 grader, med en vind på 2m/s, vil føles som 9 grader.

10 grader, med en vind på 4m/s, vil føles som 8 grader.

10 grader, med en vind på 6m/s, vil føles som 7 grader.

 

8 grader, med en vind på 2m/s, vil føles som 7 grader.

8 grader, med en vind på 4m/s, vil føles som 6 grader.

8 grader, med en vind på 6m/s, vil føles som 5 grader.

 

6 grader, med en vind på 2m/s, vil føles som 5 grader.

6 grader, med en vind på 4m/s, vil føles som 3 grader.

6 grader, med en vind på 6m/s, vil føles som 2 grader.

 

4 grader, med en vind på 2m/s, vil føles som 2 grader.

4 grader, med en vind på 4m/s, vil føles som 1 grader.

4 grader, med en vind på 6m/s, vil føles som 0 grader.

 

0 grader, med en vind på 2m/s, vil føles som -2 grader.

0 grader, med en vind på 4m/s, vil føles som -4 grader.

0 grader, med en vind på 6m/s, vil føles som -5 grader.